Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szczawiowa z jajkiem w koszulce

Zupa szczawiowa z jajkiem w koszulce

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 91

Dodano:

Odsłon: 173

Nareszcie wiosna!!! Wszystko się budzi do życia. Pierwsze kwiaty, pąki drzew, magnolia też jakby zaspała w tym roku, no i w moim warzywniaku od razu zrobiło się bardziej kolorowo na półkach. Chyba już wszyscy czekaliśmy na pierwsze słoneczne dni. Jak wczesna wiosna to na myśl przychodzi mi szczaw, który jest bardzo zdrowy i zawiera dużo witamin, szczególnie witaminy C, żelaza oraz potasu. Dziś przygotowałam krem ze szczawiu, który podałam z jajkiem w koszulce.  Pierwsza talerz nie doczekał się zdjęcia, bo od razu musiałam spróbować.  Po takiej zupie sezon wiosenny uważam za rozpoczęty.

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 duży pęczek szczawiu
  • 1 cebulka dymka (część biała i zielona)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę dodać do bulionu
    Całość gotować aż ziemniaki będą miękkie

  2. Szczaw umyć pokroić poszatkować
    Na patelni roztopić masło, dodać szczaw, posiekany czosnek, posiekaną cebulkę dymkę i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu

  3. Szczaw dodać do zupy i gotować jeszcze z 10 minut
    Całość zblendować, dodać sól i pieprz do smaku
    Na koniec dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać
    Podawać z jajkiem w koszulce

  4. Jak zrobić jajko w koszulce w folii?
    Filiżankę wyłożyć folią spożywczą, zostawić nadmiar foli do dokoła filiżanki około 10 cm
    Środek foli smarujemy oliwą i wbijamy do środka delikatnie jajko
    Zbieramy rogi folii do góry tworząc sakiewkę, skręcamy nad jajkiem, usuwamy nadmiar powietrza
    Jajko w foli wkładamy do gotującej się wody w małym garnku i gotujemy około 3 minuty, gdy lubimy bardziej ścięte jajko to 4 minuty
    Folię z jajkiem wyjmujemy z garnka, zdejmujemy delikatnie folię i jajko umieszczamy na środku talerza, przed podaniem przekrawamy aby żółtko się wylało

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń