Zupy Przepis na:
Zupa szczawiowa z jajkiem w koszulce


Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 100
Dodano: 16.04.2018
Odsłon: 178
Składniki
- 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duży pęczek szczawiu
- 1 cebulka dymka (część biała i zielona)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany
- Sól i pieprz do smaku
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę dodać do bulionu
Całość gotować aż ziemniaki będą miękkie
-
Szczaw umyć pokroić poszatkować
Na patelni roztopić masło, dodać szczaw, posiekany czosnek, posiekaną cebulkę dymkę i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu
-
Szczaw dodać do zupy i gotować jeszcze z 10 minut
Całość zblendować, dodać sól i pieprz do smaku
Na koniec dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać
Podawać z jajkiem w koszulce -
Jak zrobić jajko w koszulce w folii?
Filiżankę wyłożyć folią spożywczą, zostawić nadmiar foli do dokoła filiżanki około 10 cm
Środek foli smarujemy oliwą i wbijamy do środka delikatnie jajko
Zbieramy rogi folii do góry tworząc sakiewkę, skręcamy nad jajkiem, usuwamy nadmiar powietrza
Jajko w foli wkładamy do gotującej się wody w małym garnku i gotujemy około 3 minuty, gdy lubimy bardziej ścięte jajko to 4 minuty
Folię z jajkiem wyjmujemy z garnka, zdejmujemy delikatnie folię i jajko umieszczamy na środku talerza, przed podaniem przekrawamy aby żółtko się wylało
Komentarze do przepisu (0)