Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szpinakowa z prażonymi migdałami lub jajkiem

Zupa szpinakowa z prażonymi migdałami lub jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 44

Dodano:

Odsłon: 261

Jedna z naszych ulubionych zup, świetna z jajkiem jak również z migdałami. Szybka, tania i zdrowa!

Składniki

  • szpinak 1 op. lub odpowiednia ilość świeżego
  • cebula 1szt
  • ziemniaki 2 szt
  • bulion warzywny lub drobiowy ok. 2 l lub rosół "z niedzieli"
  • czosnek 4 ząbki
  • chili wg. uznania
  • Gałka muszkatołowa wg. uznania
  • sól, pieprz
  • śmietana 18 %
  • olej lub masło klarowane 2 łyżki
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • prażone migdały 1 op.
  • jajka po 1 na osobę
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W wywarze drobiowym lub warzywnym (albo w rosole z niedzieli ????) gotujemy do miękkości pokrojone w kostkę ziemniaki. Szpinak rozmrażamy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy 2 ząbki czosnku posiekane oraz posiekana cebulę. Dodajemy do do tego szpinak i przesmażamy doprawiając sowicie gałką muszkatołową i chili wg. uznania oraz skórką z cytryny, dusimy to ok. 10 minut. Następnie szpinak przekładamy do garnka z wywarem i ziemniakami i gotujemy kilka minut po czym dodajemy 2 ząbki przeciśniętego rzez praskę. Teraz wystarczy zupę zmiksować/zblendować i podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posypana prażonymi migdałami lub ze świeżo ugotowanym na półtwardo jajkiem .
    Tajemnicą pięknego koloru zupy szpinakowej jest to, że trzeba ja podać zaraz po przyrządzeniu. Im dłużej stoi tym ma gorszy kolor, ale nie traci nic na smaku.

    <head><script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
    <script>
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({
    google_ad_client: "ca-pub-8522060377745092",
    enable_page_level_ads: true
    });
    </script></head>

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń