Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szpinakowa z ryżem

Zupa szpinakowa z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 2353

Dodano:

Odsłon: 287

Proponuję zupę nieco inną w wyglądzie i smaku niż tradycyjna pomidorowa, jarzynowa czy ogórkowa. Jest bardzo smaczna. Jednak pod wpływem marchewki i przypraw straciła swój zielony kolor. A może to i dobrze?

Składniki

  • 8-10 kulek mrożonego szpinaku
  • 150g g brązowego ryżu
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, chilli, curry, bazylia, oregano, papryka ostra, 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, papryczkę chilli i czosnek. Do garnka wlać 2,5 - 3 l wody. Przełożyć do wody zeszklone warzywa, szpinak, startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną natkę pietruszki. Dodać przyprawy. Gdy woda zacznie się gotować wsypać ryż. Teraz już gotować
    do miękkości ryżu jakieś 30-40 minut. To wszystko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń