Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa tajska

Zupa tajska

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3365

Dodano:

Odsłon: 5409

Dzisiaj znowu robimy chińskie:) Nic nie poradzimy , to jedna z naszych ulubionych kuchni;) Zainspirowane kuchnią Okrasy zabieramy się do pracy:)

Składniki

  • 1 litr wody,
  • puszka mleczka kokosowego
  • papryczka chili,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1/2 łyżeczki pasty curry,
  • ząbek czosnku
  • 2 grzybki shitake,
  • krewetki gotowane,
  • kiełki fasoli mung,
  • cytryna,
  • olej,
  • sól, pieprz, kolendra,
3-4 os. 60 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę, dodaj puszkę mleka kokosowego.Posól i popieprz do smaku. Posiekaj papryczkę chili, ząbek czosnku i namoczone wcześniej grzybki shitake /jeśli nie masz shitake użyj pieczarek,ale wcześniej podsmaż je na maśle/, sok z połówki cytryny i gotuj na wolnym ogniu. Gdy zupa się gotuje obierz krewetki z pancerza, głowy i ogona. Skrop sokiem z cytryny, posil i polej olejem. Pierś kurczaka pokrój w cienkie plasterki, posól, popieprz, dodaj trochę papryczki chili i odrobinę pasty curry.Odcedź kiełki fasoli mung. Dołóż kawałki kurczaka do zupy i chwilę gotuj. Są cienkie więc nie potrzebują dużo czasu. Spróbuj i przypraw do smaku. W miseczce połóż krewetki i kiełki fasoli mung i zalej gorącą zupą. Smacznego...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

figg 23 lutego 2014 Coś dla męża mego on też lubi tą kuchnię:-))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń