Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa Tom Kha Gai

Zupa Tom Kha Gai

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 61

Dodano:

Odsłon: 237

Zupa tajska na mleku kokosowym moze byc w wersji z kurczakiem lub z tofu

Składniki

  • 100g piersi kurczaka (może być zastąpiony usmażonym bądź upieczonym tofu)
  • 200ml mleczka kokosowego
  • pół szklanki bulionu grzybowego
  • 1 pomidor
  • 30g galangal lub imbir
  • 1 laska trawy cytrynowej
  • 1-2 papryczki bird-eye chili
  • 50g boczniaków/pieczarek
  • 2-3 liście limetki kaffir do kupienia w Lidl
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżka soku z limetki
  • 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego lub brązowego
  • szczypta soli
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Pokrój na małe kawałki szalotkę, pomidory i grzyby.
    2. Obij trawę cytrynową o kant stołu dla uzyskania mocniejszego aromatu.
    3. Pokrój na duże kawałki galangal i trawę cytrynową (są one dosyć twarde i ich nie jemy, więc większe kawałki łatwiej będzie nam wyłowić podczas jedzenia i odłożyć na bok).
    4. Pociętą trawę cytrynową, galangal, szalotkę zalej bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
    5. Dorzuć mleczko kokosowe, pociętego w paski kurczaka i rozgniecione papryczki chili.
    6. Dodaj sos rybny cukier i sól i mieszamy. Dodaj też pomidory i grzyby.
    7. Po 5 minutach, gdy kurczak jest ugotowany, dodaj liście limetki, kolendrę i szczypiorek.
    8. Przed podaniem dopraw sokiem z limetki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń