Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa wiejska krem z czerwonej fasoli z puszki - palce lizać

Zupa wiejska krem z czerwonej fasoli z puszki - palce lizać

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 6090

Dodano:

Odsłon: 4578

Ta zupa krem to eksplozja smaku. Danie banalnie proste a takie dobre :) Wszyscy zwolennicy tradycyjnych smaków będą usatysfakcjonowani. W naszym domu jest hitem! Najlepsze w niej prócz wybitnego smaku jest to, że chcąc zjeść fasolówkę nie muszę namaczać dzień wcześniej fasoli. Sekretem smaku tej zupy są kości wędzone i oczywiście czerwona fasola.

Składniki

  • Ćwiartka z kurczaka
  • 1 szponder
  • 1 kość wędzona
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 średnie listki laurowe
  • 5 ziemniaków
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ćwiartkę z kurczaka, szponder i kości wędzone zalewamy zimną wodą (tak, by lekko przykryła mięso) dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
    Wstawiamy na bardzo mały ogień i gotujemy 3-4h. Wyjmujemy ćwiartkę z kurczaka oraz kości wędzone. Zostawiamy szponderka. Kości obieramy z mięsa, mięso kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do wywaru.

  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy kilka łyżek (2-3) suszonego majeranku. Podsmażamy, aż zacznie ładnie pachnieć i wlewamy do wywaru mięsnego.

  3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru.

  4. Gdy ziemniaki zmiękną do zupy wlewamy fasole z puszki wraz z zalewą.

  5. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 min.

  6. Do wysokiego naczynia wlewamy 3-4 chochelki zupy i blendujemy, następnie wlewamy z powrotem do zupy. Robimy to, by zagęścić zupę bez użycia mąki.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń