Do góry

Dania główne Przepis na:

Zupa wiejska z grzybami

Zupa wiejska z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2046 Ocena: 10891

Dodano:

Odsłon: 323

Delikatna i smaczna zupa na obiad.

Składniki

  • Włoszczyzna 20 dag
  • Grzyby suszone 5 dag
  • Ziemniaki 20 dag
  • Cebula biała 1 szt.
  • Woda 1 ½ litra
  • Natka pietruszki lub koperek
  • Składniki na zasmażkę:
  • Tłuszcz 1 łyżka
  • Mąka 1 łyżka
  • Kilka kropek zimnej wody lub mleka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie zasmażki:
    Stopić tłuszcz na patelni, wsypać mąkę, dokładnie rozprowadzić i przysmażyć na ciemnozłoty kolor. Gorącą masę zalać zimnym mlekiem lub wodą, stale mieszając do otrzymania gładkiej, jednolitej masy bez grudek. Następnie zagotować, rozprowadzić gorącą zupą, wymieszać i wlać do pozostałej zupy w garnku.
    Wykonanie:
    Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości. Ziemniaki, włoszczyznę obrać i pokroić, zalać wodą i gotować z dodatkiem soli. Pod koniec gotowania dodać grzyby wraz z wywarem, zaciągnąć przygotowana zasmażką, chwilę podgotować, po czym zdjąć z ognia. Posypać zieleniną i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń