Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa wiosenna

Zupa wiosenna

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 142

Dodano:

Odsłon: 766

Delikatna, smaczna i szybka w przygotowaniu. Idealna na wiosenny lub letni obiad.

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka lub indyczej
  • 1,5 litra wody
  • 1 średnia cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mały por
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • szczypta ostrej papryki
  • vegeta,sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać wodę,przykryć i zagotować. Pierś z kurczaka pokroić w
    paseczki i wraz z liściem laurowym wrzucić do gotującej się wody.
    Gotować 10 minut pod przykryciem.

    Cukinię,marchewki,pietruszkę ,czerwoną paprykę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub pokroić w cienkie paseczki) por pokroić w krążki.

    W głębokim rondlu stopić masło na małym ogniu. Włożyć warzywa ,dusić 5 minut. Przyprawić do smaku,vegeta,papryką, solą i pieprzem.

    Warzywa dodać do garnka z kurczakiem i gotować około 15 minut.
    Pod koniec gotowania dodać śmietaną,natkę pietruszki i ponownie przyprawić do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń