Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa wiśniowa na zimno

Zupa wiśniowa na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 801

Dodano:

Odsłon: 171

Zupę tą przygotowuję w sezonie letnim jak tylko pojawia się wiśnie. Oczywiście poza sezonem można ją zrobić z owoców mrożonych. Zupa ta jest rodzajem chłodnika, więc idealnie sprawdzi się w letnie upały. Można ją podawać czystą ( np. z kleksami ze śmietany), z makaronem, ryżem, grzankami i.t.p.

Składniki

  • Wiśnie ok. 0,5kg
  • Śmietanka 12% (250-300ml)
  • Budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem
  • Cukier (1 łyżka)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Wiśnie wydrylować
    2. Zalać wodą dla odpowiedniej ilości porcji
    3. Dodać cukier i zagotować jak kompot

  2. 4. W śmietance (musi mieć temp. pokojową) rozmieszać budyń i wlać do „kompotu”
    5. Zmniejszyć ogień
    6. Szybko wymieszać. Posmakować czy nie dosłodzić.
    7. Jeśli zupa jest zbyt rzadka można użyć 2 opakowania budyniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń