Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z brukselką

Zupa z brukselką

Autor:

Przepisów i artykułów: 146 Ocena: 1220

Dodano:

Odsłon: 326

Przepis na zupę jarzynową z brukselką.

Składniki

  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • marchewka
  • mała cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 300 g brukselki
  • bulion 1,25 l
  • 150 ml śmietany 18%
  • posiekany koperek
  • odrobina ostrej papryki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku na maśle i oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę , dodać do zeszklonej cebulki i smażyć przez ok. 3 minuty.
    Po podsmażeniu dodać bulion i gotować pod przykryciem przez pięć minut.
    Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz umyta brukselkę, i gotować jeszcze przez 10 minut.
    Na koniec dodać posiekany koperek oraz zaprawioną śmietanę (można do śmietany dodać łyżeczkę mąki, ale wtedy musimy zupę doprowadzić do wrzenia) . Najpierw wymieszać z 2 łyżkami wody, potem z kilkoma łyżkami zupy. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i papryką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń