Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z brukselki na ostro

Zupa z brukselki na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11264

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Zupa z brukselki na ostro"

Składniki

  • 60-80 dag brukselki
  • 4-5 ziemniaków
  • 1
  • 5 litra bulionu drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 strąki ostrej papryczki
  • sól
  • pieprz
  • po 1/2 łyżki słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • natka pietruszki do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do cebuli. Smażyć przez minutę, zalać bulionem, dodać umytą i pokrojoną na połówki brukselkę.

  2. Całość gotować około 20 minut – aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką w proszku.

  3. Papryczki chili pokroić w cieniutkie plasterki. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, rozprowadzić wywarem, zaciągnąć zupę. Podawać udekorowaną plasterkami chili i posiekaną natką pietruszki.

  4. ok. 35 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń