Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z ciecierzycy i soczewicy

Zupa z ciecierzycy i soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 2645

Dodano:

Odsłon: 227

Sycąca, aromatyczna, lekko pikantna i rozgrzewająca zupa. Świetnie nadaje się na zimową pluchę. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 1 szkl. ciecierzycy
  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1/4 bulwy selera
  • 1 pietruszka
  • 1 papryczka chili
  • 1 plaster wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra , 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1 łyżka majeranku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę i soczewicę namoczyć w oddzielnych naczyniach. Po kilku godzinach ciecierzycę ugotować. Odlać wodę, dodać soczewicę, pokrojone warzywa. Dodać zeszkloną na oleju pokrojoną cebulę i czosnek. Dolać 1,5 - 2 litry wody. Dodać boczek. Zagotować. Zdejmować kilka razy pianę która się wytworzy. Potem dodać przyprawy. Gotować jakieś 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń