Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z cukinii i porów

Zupa z cukinii i porów

Autor:

Przepisów i artykułów: 1854 Ocena: 42668

Dodano:

Odsłon: 2337

Myślicie już nad tym, czym zaskoczyć swoich domowników w Wielkanocny obiad? My już wiemy i zapewniamy....Pycha <3!

Składniki

  • 700 g cukinii
  • 2 pory (biała część)
  • 1 mała cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1,4 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 100 g makaronu konjac (bez zalewy)
  • sok z cytryny
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinie i obrane ziemniaki kroimy w kostkę.
    Cebulę i pory siekamy.
    W garnku rozgrzewamy mix tłuszczów, dodajemy posiekaną cebulę i pory, smażymy przez 5 min. Dodajemy cukinię i ziemniaki, smażymy kolejne 5 min.
    Całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy tymianek i gotujemy do miękkości warzyw. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładko. Mieszamy ze śmietaną, dodajemy odcedzony z zalewy makaron i podgrzewamy kilka minut (nie gotujemy).
    Zupę do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń