Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z cukinii - lekko orientalna

Zupa z cukinii - lekko orientalna

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 470

Dodano:

Odsłon: 19861

Wyjątkowy smak. "Cukinia zawiera mnóstwo witamin (C, A, K i wit. z grupy B) i składników mineralnych (przede wszystkim magnez, potas i żelazo). Ma pozytywny wpływ na układ krążeniowy i pokarmowy, łagodząc objawy nadkwaśności. Zalecana jest dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym. Zawarte w cukinii związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia."

Składniki

  • Cukinia żółta duża lub dwie mniejsze
  • dwie duże marchewki
  • filet z kurczaka - pojedyńczy; ugotowany
  • średniej wielkości cebula
  • lubczyk suszony, sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinie i marchewkę obieramy i myjemy; kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, aż będą miękkie i "szkliste:( - ja nie używałam żadnego tłuszczu.) Dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę. i jeszcze chwile podsmażamy.

  2. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą - ale tylko na równo z warzywami. Gotujemy ok. 10 min. Później doprawiamy lubczykiem, solą, pieprzem i wsypujemy kurkumę - dla aromatu i dla koloru :)

  3. Z zupki wyciągamy 2 - 3 łyżki pokrojonych warzyw - posłużą później jako dekoracja - a resztę miksujemy na krem.

  4. Zupe rozlewamy na talerze. Kroimy pierś z kurczaka na mniejsze cząski - można ją troszkę podsmażyć. I wkładamy do zupy. Posypujemy wyciągniętymi wcześniej warzywami.

  5. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

danutek77 01 sierpnia 2011 Wygląda apetycznie ,, ciekawa jestem jak jak smakuje - jutro ugotuję!!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń