Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z czerwonej soczewicy z bataem i komosą ryżową

Zupa z czerwonej soczewicy z bataem i komosą ryżową

Autor: roslinnejadlo

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 15

Dodano: 10.06.2018

Odsłon: 71

Sycąca i pożywna zupa, idealna gdy mamy mało czasu na gotowanie. Zupa jest z rodzaju tych rozgrzewających, ale warto ją jeść przez cały rok, ze względu na wartości odżywcze :)

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 batat
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 spora marchew
  • 1 cebula
  • 3 łyżki komosy ryżowej
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej rzepakowy do podsmażenia warzyw
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem. Jak się zarumieni dodajemy pokrojone warzywa, ja marchewkę kroję w talarki a pietruszkę i selera w słupki.

  2. Smażymy przez 4-5 minut, zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dodajemy przepłukaną soczewicę, komosę ryżową i przyprawy.

  3. Gotujemy przez 10-12 min. dodajemy pokrojonego w kostkę batata i dalej gotujemy aż będzie miękki:)

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń