Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z dorsza pod gwiazdami

Zupa z dorsza pod gwiazdami

Autor: kalina11

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 510

Dodano: 13.12.2017

Odsłon: 247

Zupa wigilijna pod gwiazdami z dorsza. Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Z chrupiącymi grzankami na pewno będzie rodzinie smakować.

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1/3 selera korzeń
  • 1 por biała część
  • 30 dkg dorsza filet
  • sól, pieprz, papryka czerwona
  • 2 ziela angielskie
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 kromki chleba
  • natka pietruszki
  • lubczyk
  • 1/3 szklanki śmietany 30 %
  • masło klarowane
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchew, seler obieram. Marchewkę kroję w plastry a z nich wycinam kilka gwiazdek .to samo robię z selerem. Pozostałe kroję w kostkę. Por kroję w paski. W garnku przesmażam na maśle cebulę, dodaję pokrojoną marchew i seler i dalej chwile przesmażam. Zalewem bulionem i gotuję, dodaję por, ziele, liść laurowy, lubczyk.. Dorsza doprawiam sola, pieprzem, papryką. Odstawiam na 30 minut. Kroję na kawałki małe. Rybę dodaję do zupy na końcu i na wolnym ogniu gotuję jeszcze 5 minut. Wyłączam gaz, wlewam śmietanę, doprawiam sola, pieprzem, natką.Chleb kroję na małe kwadraty i przesmażam go na maśle klarowanym na chrupiące grzanki. Podaję z nimi zupę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń