Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z dyni na ostro

Przepis dnia 2011-09-16
Zupa z dyni na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 338

Dodano:

Odsłon: 24142

Rozgrzewająca zupa.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obieram dynię, czyszczę z miąższu i kroję w dużą kostkę. Podsmażam na oleju partiami na patelni.

  2. Grzeję rosół lub wodę, wsypuję wszystkie przyprawy ( jeżeli woda to dodaję oczywiście rosołki) oprócz soli. Gotuję ok. 20 min. Następnie wrzucam podsmażoną, zmiękczoną dynię i dalej gotuję na małym ogniu.

  3. Obieram cebulę i czosnek. Cebulę kroję w talarki czy jak kto chce i podsmażam na złoto na oleju na patelni. Pod koniec smażenia wrzucam pokrojony drobno czosnek. Chwilę jeszcze duszę. I wrzucam całość do garnka z dynią.

  4. Jeszcze 5 min. gotuję. A potem blenderem miksuję na krem. Gotuję jeszcze raz na małym ogniu 5-6 min. Doprawiam solą wg uznania. A jeśli jest za mało ostra, dodaję imbiru, pieprzu i papryki. Powinna być ostra, wyrazista w smaku. Podaję ją bez niczego.

  5. Jeżeli ugotuję za dużo ( co często się zdarza:) to mrożę poporcjowaną w woreczkach. Pyszności.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

she87ns 14 października 2011 wykorzystam ten przepis na jutrzejszy obiad, mam nadzieje, ze wyjdzie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 16 września 2011 Uwielbiam zupę krem z dyni :) Musi być kremowa i pełna rozgrzewających przypraw

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń