Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z Fenkulem

Zupa z Fenkulem

Autor: MARXine

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 5

Dodano: 22.03.2010

Odsłon: 1098

aromatyczna, sytna zupa, doskonale poprawia nastroj oraz ma wlasciwosci lecznicze

Składniki

  • fenkul (korzen kopru wloskiego), 1
  • marchewka, 1
  • cebula, 1
  • puszka pomidorow, 1
  • kostki bulionowe, 2
  • tortellini z serem i pomidorami, 6 na osobe
  • seler naciowy, 3 lodyzki
  • smitetana, pieprz do smaku
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokroic fenkul, marchewke, cebule i seler. Wrzucic do wrzatku, dodac ulubione kostki (ja dodaje jedna warzywna i jedna rosolowa). Gotowac okolo 15 minut, nastepnie dodac pomidory z puszki. Ja dodaje pomidory doprawione pieprzem i chili, dzieki temu zupa jest ostra. Jednoczesnie do zupy wrzucam gotowe tortellini i gotuje jeszcze okolo 3 minuty.

  2. Zupa powinna byc gesta. Mozna dodac lyzke smietany i posypac pieprzem. Zupa jest swietna na poprawienie nastroju oraz ma cenne wlasciwosci (www.magazyndomowy.pl):

  3. Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów. Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%. Zawiera dużo olejku lotnego, o bardzo charakterystycznym anyżowym aromacie. Jeśli ktoś nie lubi tego smaku, to powinien jeść fenkuł na ciepło, gubi wówczas ten posmak anyżu. Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie, mają też korzystny wpływ na system nerwowy. Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych. A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki. Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi, zapobiega udarom i zawałom. Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń