Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z groszku na żołądkach drobiowych

Zupa z groszku na żołądkach drobiowych

Autor:

Przepisów i artykułów: 1815 Ocena: 41769

Dodano:

Odsłon: 286

No może troszkę roboty przy tej zupie jest, jednak czas poświęcony przygotowaniu wynagrodzi Wam smak <3 Delikatny, wiosenny, boski.

Składniki

  • 1/2 kg żołądków drobiowych
  • 700 g zielonego groszku w strąkach
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1 pełna łyżka mąki
  • koperek
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żołądki drobiowe oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski. Zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ½ łyżeczki soli i gotujemy godzinę na wolnym ogniu, od momentu zawrzenia. Zbieramy szumowiny.

    Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki.
    Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Groszek wyjmujemy ze strączków.

    Po godzinie wszystkie składniki dodajemy do zupy, gotujemy do ich miękkości.

    Mąkę podsmażamy na maśle, dolewamy wywaru z zupy, rozprowadzamy i dodajemy do całości. Szybko łączymy i zagotowujemy.

    Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy z posiekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń