Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z jarmużem i maślakami

Zupa z jarmużem i maślakami

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1756 Ocena: 40385

Dodano: 10.05.2018

Odsłon: 142

Jarmuż należy do rodziny kapustowatych. Jest doskonałym źródłem żelaza. Posiada również inne wartości odżywcze. Połączenie z jarzynami i grzybami wyszło wybornie.

Składniki

  • 500 ml jarmużu konserwowego
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • por (biała część)
  • 4 ziemniaki
  • 200 g mrożonych maślaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • trybula
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Por kroimy w piórka.
    Ziemniaki w dużą kostkę.
    Warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy grzyby i dusimy przez kilka minut pod przykryciem.
    Następnie dodajemy jarmuż wraz z zalewą, dolewamy wrzątku (do poziomu 1,5 litra), liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną trybulą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń