Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z jarmużem, kiełbasą i makaronem

Zupa z jarmużem, kiełbasą i makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 2127

Dodano:

Odsłon: 1129

Pożywna zupa pomidorowa z jarmużem, kiełbasą i makaronem. Posypana bazylią i parmezanem. We włoskim stylu

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 4 białe kiełbasy ( surowe) ok 400 g
  • 200 g jarmużu ( bez twardych łodyg)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: makaron, parmezan, bazylia
5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować warzywa:
    Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać, seler pokroić w plasterki a marchewkę w kostkę.
    W garnku (najlepiej szerokim o dużym spodzie) rozgrzać olej.
    Dodać cebulę i chwilę podsmażyć aż lekko zmięknie, dodać marchewkę i seler, smażyć ok 5 minut.
    Dodać czosnek - smażyć kolejne 3 minuty.

  2. Kiełbasę wycisnąć z flaka tworząc małe kawałki ( takie jakby klopsiki na jeden kęs).
    W garnku odgarnąć warzywa na bok, wrzucić kiełbasę i podsmażyć, żeby się zarumieniła z każdej strony, mieszając ze dwa razy.
    Dodać jarmuż, zalać całość wodą ( ok 2 litry) - gotować 20 minut.
    Dodać przecier pomidorowy, rozmieszać, gotować jeszcze 5 minut, doprawić solą i pieprzem.
    Podawać z ugotowanym makaronem i posypane parmezanem i bazylią.




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń