Do góry

Zupy Przepis na:

zupa z kalafiorem romanesco

zupa z kalafiorem romanesco

Autor:

Przepisów i artykułów: 252 Ocena: 1813

Dodano:

Odsłon: 196

inaczej wygląda, inaczej smakuje - delikatne urozmaicenie codzienności, w wersji postnej bez oliwy

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Myję, obieram warzywa.
    Twarde warzywa trę na tarce o grubych oczkach.
    Pora tnę na pół wzdłuż a potem na cienkie półplasterki.
    Cebulę obieram i kroję w piórka albo półplasterki (zalezy jaki kawałek został w lodówce :)
    Czosnek siekam.

  2. Na dnie garnka podgrzewam oliwę i wrzucam cebulkę i czosnek. Lekko podsmażam na małym ogniu.
    Dodaję pora i podsmażam dalej.
    Dzięki temu zabiegowi zupa jest zawiesista, gęsta i mogę oszukiwać mięsożerców, że na nie wiadomo jakim mięsnym wywarze gotowana :)
    Potem dorzucam resztę warzyw i uzupełniam garnek wodą.
    Gotuję 15 minut.

  3. Dodaję przyprawy, mieszam i gotuję jeszcze 5-10 minut.
    Nalewam do miseczek i podaję.
    Z kurkumą i masłem ma najbardziej wyrazisty smak, jednak na masło pozwalam sobie baaardzo rzadko:)

    FIT zupka w jesienny (albo zimowy) wieczór smakuje podwójnie dobrze :) A romanesco o wiele łagodniej traktuje układ pokarmowy niż zwykły biały kalafior :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń