Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z kapusty włoskiej i fasoli

Zupa z kapusty włoskiej i fasoli

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6476

Dodano: 15.02.2013

Odsłon: 4401

Rozgrzewająca zupa, dość gęsta na mroźne dni -mam nadzieję, że to już ostatnie takie dni tej zimy.

Składniki

  • 25 dkg. drobnej białej fasoli
  • 1/2 główki małej włoskiej kapusty
  • żebro wędzone
  • kawałek selera, 2 marchewki, 1 pietruszka,1 cebula
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki tymianku , cząbru i słodkiej papryki
  • szczypta chili i imbiru
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć w wodzie na całą noc.Na drugi dzień zagotować do miękkości.Połowę fasoli zmiksować, reszta razem z wodą pójdzie do zupy. Wstawić żebro z liściem laurowym,solą i gotować do miękkości mięsa.

  2. Kapustę pokroić w paski, marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce.Czosnek zmiażdżyć, cebulę pokroić w piórka.

  3. Na patelnię wlać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać kapustę, warzywa i przyprawy i przesmażyć.Chwilę mieszać. Następnie wlać 1 szklankę wywaru mięsnego i dusić pod przykryciem ok.20 minut.

  4. Do garnka z żebrem włożyć całą zawartość patelni, pokrojone ziemniaki, zmiksowaną fasolę i fasolę wraz z wodą, w której się gotowała. Zupę doprawić solą, pieprzem i gotować do miękkości ziemniaków. Dodać przecier pomidorowy, zamieszać i podawać z pieczywem. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 17 lutego 2013 Dziewczyny bardzo mnie to cieszy, że zupka Wam się podoba i zachęcam go jej spróbowania.
Madera, ta zupa jest taka dość gęsta i z kawałkami mięsa, więc może Twoi mężczyźni nie będą grymasić.
Pozdrawiam Was.)))

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 17 lutego 2013 zabieram do ulubionych, wygląda smakowicie :)))) 5 Pozdrawiam

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 16 lutego 2013 Zupa ciekawa tyle że muszę zrobić ją tylko dla siebie ja mam 100% mięsożerców w domu zupki średnio widziane a Twoja jest zajefajna:-)))

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 15 lutego 2013 Nie jadłam jeszcze takiej zupy,fasola i kapusta,ciekawe połączenie.Musze sprawdzic jak smakuje .

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 15 lutego 2013 Goramarcina czekam na Twoją opinię i jeszcze dodam, że ugotowane żeberka obieram z kości , kroje na kawałki i wrzucam do zupy. Pozdrawiam.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 15 lutego 2013 Ciekawa zupa , chętnie ją wypróbuję mam akurat resztkę włoskiej kapusty i fasolę . Napiszę ci jak smakowała :)))

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń