Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z krewetkami i kapustą pak choi

Zupa z krewetkami i kapustą pak choi

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1626 Ocena: 37643

Dodano: 01.02.2017

Odsłon: 8226

Lekka i przyjemna, zarazem rozgrzewająca zupa, pełna niesamowitych smaków.

Składniki

  • 250 g świeżych krewetek
  • 1 duża marchew
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 liść kaffiru
  • 200 g makaronu udon
  • 1 duża kapusta pak choi
  • sok z limonki tajskiej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Krewetki razem z pancerzami gotujemy na małym ogniu przez kilka minut od momentu zawrzenia wody(1,4 l). Krewetki wyjmujemy, usuwamy pancerze i oczyszczamy. Bulion przecedzamy.
    Marchew, seler i pietruszkę obieramy, kroimy w julenkę, dodajemy do bulionu i gotujemy do jej miękkości z dodatkiem sosu, koncentratu pomidorowego, posiekanym czosnkiem oraz imbirem i liściem kaffiru.
    Po tym czasie dodajemy makaron, krewetki i posiekaną kapustę. Gotujemy jeszcze 2-3 min.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem i sokiem z limonki.
    Podajemy z natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 02 lutego krewety kocham <3,pak choi'a też...i wielkim sentymentem darzę cudnie aromatyczne liście kaffiru....mniammmm...cudowny miks<3<3<3 love Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń