Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z kurczakiem

Zupa z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 218 Ocena: 4270

Dodano:

Odsłon: 160

Celowo nie nazywam jej rosolem, gdyz wprawdzie zupa posiada wszystkie wlasciwosci i smak rosolu, ale jest o wiele bardziej pozywna i aromatyczna. Wiejska pularda, duza ilosc warzyw, drobny makaron i specjalne kluseczki, nie lane lecz pieczone jak suflet, to podstawowe skladniki tej smacznej zupy.

Składniki

  • 1 pularda lub kura wiejska (1,2-1,5 kg)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1/4 średniego selera
  • 2 selery naciowe
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 4 dymki
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • ziele angielskie
  • pieprz, sól morska
  • DODATKOWE WARZYWA:
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • 1 duża marchewka
  • 2 selery naciowe
  • 1-2 szklanki makaronu (np. orecchiette lub muszelki
  • 2-3 dymki
  • KLUSECZKI:
  • 6 jajek
  • 100 ml śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta chilli w proszku
  • 1 łyżeczka skórki organicznej cytryny (opcjonalnie)
  • sól
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyc i osuszyc kurczaka. Przeciac cebule ze skórka i usmazyc na patelni bez tluszczu, az sciemnieje i nabierze aromatu.
    Pozostałe warzywa umyc, obrac i pokroic na kawalki. Zwiazac dymke i liscie laurowe nicmi kuchennymi.
    Umiescic kurczaka z przygotowanymi skladnikami i przyprawami w duzym garnku, dodac zimna wode, zagotowac i posolic.
    Zmniejszyc ogien i przykryc garnek, gotowac na wolnym ogniu przez ok. godzine, nastepnie wyjac kurczaka i warzywa a bulion przeedzic przez drobne sito.
    Usunac skóre i kosci i podzielic kurczaka na drobne kawałki, odlozyc warzywa na pózniej.
    Ugotowac makaron w osolonej wodzie, pokroic dodatkowy koper wloski, marchew i selera na male kawalki lub plastry, pokroic cebule na drobne pierscienie.
    Podgrzac ponownie bulion, dodac swieze warzywa i gotować przez kolejne 10 minut. Doprawic zupe sola.
    Na koniec dodac kawalki kurczaka, wstępnie ugotowane warzywa i ugotowany makaron i podgrzac w rosole.

  2. W miedzyczasie podgrzac piekarnik do 180° C. Roztrzepac jajka w misce, dodac smietane, odrobine galki muszkatolowej, chilli i wymieszac. Doprawic sola i skórka cytrynowa, a następnie wlac do wyzszego zaroodpornego naczynia i piec co najmniej 30 minut, az masa sie zetnie i urosnie jak suflet.

  3. Podac zupe z 1-2 lyzkami upieczonej masy jajecznej i drobno posiekana dymka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń