Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z kurek

Zupa z kurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3013

Dodano:

Odsłon: 19856

Ta zupa ma bardzo kurkowy smak, więc jest specjalnie dla miłośnilków kurek:)

Składniki

  • 500 g świeżych kurek
  • 4 pomidory bez skórki
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 2 łyżeczki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • kilka gałązek tymianku
  • 150 g sera pleśniowego
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz, oliwa
  • 1 l wywaru drobiowego lub wołowego
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurki płuczemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i siekamy na desce na kawałki. Białe części dymki i 3 obrane pomidory także siekamy na kawałki. W garnku przesmażamy na oliwie kurki i cebulę, dodajemy posiekane pomidory i gałązki tymianku. Kiedy płyn odparuje, dorzucamy kawałki sera gorgonzola, a kiedy ser się rozpuści dodajemy śmietankę i wywar.

  2. Kiedy całość się zagotuje, zestawiamy z ognia i miksujemy, ale nie na gładko – dobrze jest widzieć kawałki grzybów w zupie. Zupę dalej podgrzewamy i dodajemy posiekany szczypior od dymki, z pomidora usuwamy gniazdo nasienne i siekamy go drobno, po czym też dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i masłem; całość mieszamy.

  3. Wykładamy zupę na talerze, posypując uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i posiekanym szczypiorem; polewamy kroplami oleju z pestek dyni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Issaf 20 stycznia 2011 super przpis ale niekoniecznie na główną o tej porze roku....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Issaf 20 stycznia 2011 super przpis ale nie koniecznie na główną o tej porze roku....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 04 października 2010 ciekawe połączenie kurek z serem , u nas jeszcze można znaleźć kurki więc z pewnością wypróbuję te pyszności

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń