Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z marchewki i soczewicy

Zupa z marchewki i soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2153

Dodano:

Odsłon: 12217

Dietetyczna zupa rodem z kuchni brytyjskiej

Składniki

  • bulion warzywny, 4 1/2 szklanki
  • cebula posiekana, 400 g
  • czosnek zmiażdżony, 4 ząbki
  • kumin, 1 łyżka
  • marchewka, grubo pokrojona, 1000 g
  • seler naciowy grubo pokrojony, 2 łodygi
  • woda, 2 szklanki
  • brązowa soczewica, 100 g
  • maślanka, 150 ml
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W rondlu podgrzać 1/2 szklanki bulionu, dodać cebulę, czosnek, kumin, dołożyć marchew i seler, gotować 5 minut, mieszać. Dodać pozostały bulion oraz wodę i zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować około 20 minut bez przykrycia.

  2. Zupę zmiksować partiami, aż będzie jednolita. Dodać soczewicę i gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie. Do gorącej zupy dodać maślankę, podawać odrazu po przygotowaniu. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agatokaj 18 maja 2012 Robię podobną ale z rozmarynem i piersią kurczaka.Wygląda smakowicie:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń