Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z młodego szczawiu z kaszą jaglaną

Zupa z młodego szczawiu z kaszą jaglaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10031

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Zupa z młodego szczawiu z kaszą jaglaną"

Składniki

  • 200 g świeżych liści szczawiu
  • po łyżce oliwy z oliwek i masła
  • 1 łyżka kaszy jaglanej
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 2-3 większe, pokrojone w kostkę ziemniaki
  • 1 cebulka dymka
  • pęczek posiekanego koperku
  • 2 jajka na twardo
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie pół kubeczka śmietany
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oliwę wlewamy do garnka, dodajemy masło, podgrzewamy. Do gorącego tłuszczu wrzucamy pokrojoną cebulkę dymkę, chwilę dusimy. Wsypujemy kaszę, podsmażamy.

  2. Całość zalewamy pięcioma szklankami wody, dodajemy umyte, obrane warzywa, połowę pęczka posiekanego koperku, sól i pieprz. Gotujemy 15 minut. Dodajemy ziemniaki. Gotujemy 20 minut.

  3. Szczaw przebieramy, zwiędłe listki odrzucamy. Myjemy, osączamy i dość drobno siekamy. Wrzucamy do zupy, gotujemy jeszcze 10-15 minut. Jeśli trzeba, dodajemy trochę soli i pieprzu.

  4. W tym momencie można, ewentualnie, dodać do zupy trochę śmietany. Wrzucamy resztę koperku i podajemy z pokrojonymi w kostkę, ugotowanymi na twardo jajkami.

  5. Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł.

  6. Wartość odżywcza jednej porcji 183 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 34 g.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń