Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa z młodego szpinaku, selera i ziemniaków"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 124
Polecam.
Odsłon: 199
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 38
...ale pyszny.
Odsłon: 100
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 124
Polecam.
Odsłon: 199
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 38
...ale pyszny.
Odsłon: 100
Składniki
Szpinak przebierz, opłucz starannie, pozostaw na sicie do lekkiego ocieknięcia. W tym czasie ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Obierz kawałek selera, pozostaw w całości.
Oczyszczoną i opłukaną starannie marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub drobno posiekaj. Szpinak pokrój na mniejsze kawałki przełóż do dużego rondla lub garnka o grubym dnie (garść posiekanego szpinaku odłóż do dekoracji), dodaj masło, duś 5 minut.
Wlej bulion warzywny (może być z kostki). Wrzuć kawałek selera, pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki oraz rozdrobnioną marchew. Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut.
Wlej mleko. Podgrze waj 2-3 minuty. Dopraw zupę gałką, solą, czarnym pieprzem i cukrem. Dekoruj odłożonym szpinakiem oraz czerwonym pieprzem.
Czas ok. 45 min; porcja – 330 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety