Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z młodej kapusty z bekonowym chipsem

Zupa z młodej kapusty z bekonowym chipsem

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 698

Dodano: 19.04.2018

Odsłon: 563

Okres kiedy możemy się delektować młodą kapustą jest bardzo krótki, dlatego trzeba korzystać ile się da, aby nacieszyć się jej delikatnym smakiem. Młoda kapusta najczęściej kojarzona jest z letnim bigosikiem, z dużą ilością koperku. Ja proponuję Wam delikatną zupę z młodej kapusty, również z koperkiem, bo to nieodłączny składnik młodej kapusty. Uwieńczona została chrupiącym, bekonowym chipsem.

Składniki

  • ½ młodej kapusty
  • ½ kg ziemniaków młodych
  • 100 g świeżego boczku
  • 2½ litra bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • ½ pęczka koperku
  • 2-3 łyżki śmietany
  • pieprz i sól
  • 4 plasterki boczku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Kapustę drobno szatkujemy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Boczek i cebulę również kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wrzucamy boczek i podsmażamy go. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz i zacznie się delikatnie rumienić dodajemy cebulę. Podsmażamy jeszcze chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i pokrojoną w cienkie paski marchew.
    Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy kapustę i gotujemy do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Młoda kapusta i ziemniaki gotują się dość szybko, więc pamiętajmy, aby ich nie rozgotować. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, śmietaną oraz posiekanym koperkiem.
    Cztery plasterki boczku układamy na blaszce i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180’C. Jeszcze ciepłym bekonem owijamy rączkę łyżki drewnianej i pozostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia bekonu. W ten sposób uzyskamy zgrabny rulonik. Bekon zdejmujemy z łyżki i dekorujemy nim miseczki z zupą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 kwietnia Pyszna zupa, aż chce się zjeść fotę :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń