Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z opieniek z ziemniakami

Zupa z opieniek z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19057

Dodano:

Odsłon: 51

Wypróbowany przepis na "Zupa z opieniek z ziemniakami"

Składniki

  • 2 udka (mogą być żeberka lub inne mięso wieprzowe bądź wołowe)
  • pęczek włoszczyzny
  • 5 ziemniaków
  • ok. 1 kg opieniek (po sezonie mogą być mrożone)
  • cebula
  • kilka gałązek natki
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • olej
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę oczyść, pokrój, włóż do rondla. Dodaj udka, listek laurowy i ziele angielskie. Ugotuj esencjonalny wywar.

  2. Opieńki oczyść, włóż do lekko osolonego wrzątku, ugotuj (opieńki gotuje się nieco dłużej niż inne grzyby, niedogotowane mogą zaszkodzić). Odcedź, przelej zimną wodą. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy razem z opieńkami.

  3. Gotuj do miękkości ziemniaków. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj do zupy, zapraw śmietaną, wymieszaj.

  4. Mięso wyjmij z garnka, podziel na kawałeczki, wrzuć do zupy. Przypraw, posyp posiekaną natką (zamiast z ziemniakami zupę możesz podać z makaronem i dorzucić kostkę grzybową).

  5. Czas przygotowania 80 min, ilość porcji 8, cena za porcję 3 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń