Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z papryki pieczonej, z cieciorką i kabanosem

Zupa z papryki pieczonej, z cieciorką i kabanosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 138

Dodano:

Odsłon: 120

Od dzisiaj postanowiłam trzymać się tylko i wyłącznie produktów sezonowych. W dużej mierze pozwoli mi to na pewno w jakimś stopniu ogarnąć moją kuchnię. Papryka jest właśnie w tej chwili jednym z takich sezonowych produktów. Mój dzisiejszy główny bohater to niskokaloryczne warzywo uznawane również za afrodyzjaka. Pochodzi z Kolumbii, a Węgry w bardzo dużym stopniu pozwoliły się jej rozwinąć. Stosowana do wielu potraw jako warzywo i przyprawa. Wykorzystywana pod wieloma postaciami. W połączeniu z pomidorami, aromatycznymi przyprawami i ciekawymi dodatkami, muszę przyznać wyszła mi całkiem niezła zupa, raczej zupa-krem. Zupa bardzo dobrze smakuje na ciepło i zimno, może być podawana z gorącymi grzankami lub świeżą bagietką. Nie jest pikantna, ale jej smak jest delikatnie ostry, więc potrawa bardzo zyska na dodaniu łyżki śmietany czy kremówki. Z pewnością jej walory smakowe będą jeszcze lepsze.

Składniki

  • 4 sztuki cebuli białej
  • 500 g czerwonej papryki
  • 1 mała papryczka chilli
  • jeśli wolicie łagodną zupę dajcie tylko pół
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 0,5 kg pomidorów ja użyłam pomidorów śliwkowych
  • 400 g cieciorki z puszki (400 g)
  • 1 łyżka mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 2 l drobiowego bulionu
  • 150 g kabanosów
  • opcjonalnie śmietana 18% lub kremówka 30% albo 36%
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Zacznijmy od przygotowania warzyw. Papryki i chilli myjemy, osuszamy i kroimy na pół, dokładnie usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy i najlepiej kroimy je w piórka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Pokrojone warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw czerwona papryka, posypujemy pokrojoną cebulką, a na górnej warstwie układamy papryczkę chilli. Całość skrapiamy oliwą lub olejem, solimy i posypujemy delikatnie pieprzem. Pieczemy przez jakieś 20-25 minut. Dużo zależy od piekarnika, więc pieczemy aż warzywa się zrumienią.

  2. Międzyczasie przygotowujemy bulion drobiowy i parzymy pomidory (Proponuję zalać pomidory wrzątkiem i zostawić na jakieś 10 minut, później z łatwością ściągniemy z nich skórkę). Upieczone warzywa przekładamy do bulionu, dodajemy pomidory z puszki, obrane i pokrojone zwykłe pomidory, a także ząbki czosnku w całości. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszamy.

  3. Po upływie wyznaczonego czasu doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy wędzoną paprykę i słodką paprykę.

    Zupę zdejmujemy na chwilkę z ognia, miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy pokrojone w plasterki kabanosy i odcedzoną cieciorkę Gotujemy jeszcze około 10 minut, dosyć często mieszając.

    Zupę z papryki podajemy na ciepło lub zimno, z grzankami albo świeżą bagietką. Bardzo smacznym dodatkiem będzie śmietana lub kremówka.

    SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń