Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1677

Dodano:

Odsłon: 38364

Gdy pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie ta zupka z pewnością poprawi nam humor :)

Składniki

  • czerwona soczewica, 3/4 szklanki
  • marchewka, pietruszka, kawałek selera
  • cebula, 1
  • czosnek, 3-4 zabki
  • 2-3 dojrzałe pomidory/ puszka pomidorów
  • sól, pieprz, oregano, majeranek, 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, szczypta cukru
  • łyżka oliwy
  • łyżka octu winnego
  • ew, kostka rosołowa
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalać zimną wodą, odstawić na godzinę.

  2. W garnku zagotować litr, półtora wody, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, obrane warzywa,ew. kostkę rosolową, gotować 10 minut.

  3. Następnie dołożyć namoczoną soczewicę, gotować 10-15 minut.

  4. Na łyżce oliwy podsmażyć posiekany czosnek i cebulkę, dołożyć sparzone, obrane ze skórki, pokrojone pomidory, dusić 10 minut.

  5. Do garnka z soczewicą dodać, pomidory uduszone z czosnkiem i cebulą, gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, oregano, szczyptą cukru, octem winnym.

  6. Zupka jest na tyle gęsta, że nie potrzeba dodatków typu, ziemniak czy makaron. Świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kucharz2009 27 lipca 2011 Smaczna.Tylko ja zamiast kostki bulionowej ,zrobiłam wywar na sercach kurzych.Bardzo dobre

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ajisza 16 września 2010 Ciekawy przepis, bo troszkę inny od mojego. Moją zupę z soczewicy "zaostrzam" nie octem, tylko ostrą papryczką. Ale wszystko do spróbowania, pozdrawiam:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tosziba2 06 sierpnia 2010 Pyszna zupka ostatnio wypróbowałem i wszystkim bardzo smakowało.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 31 lipca 2010 Ocet po to by lekko zakwasić zupę i wydobyć smak....

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 30 lipca 2010 ja od niedawna stałam się fanka soczewicy , a że zupy jeszcze nie robiłam to z przepisu chętnie skorzystam ...i dam znać

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 29 lipca 2010 Soczewicowy kolor a smak zapewne wspaniały. Kupiłem dziś soczewicę pewnie się przyda...podobnie jak Tobie.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń