Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z soczewicy z bekonem

Zupa z soczewicy z bekonem

Autor: megane86

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano: 02.02.2010

Odsłon: 1469

Zawiera dużo błonnika, wspomaga przemianę materii i zawiera mnóstwo witamin!

Składniki

  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • cebula, 1 średnia
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • czerwona soczewica, 200 g
  • przecier pomidorowy, 1 łyżka
  • pomidory w puszce krojone, 1 puszka
  • kostka rosołowa (lub rosół), 2 (lub około 1,5l rosołu)
  • chudy bekon lub szynka, 100g
  • marchewka, 1
  • pietruszka, 1/2
  • tymianek, chili, papryka w proszku, pieprz, sól, do smaku!
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Nie przypal, bo czosnek gorzknieje.

  2. Dodaj wypłukaną soczewicę i zamieszaj, by oliwa dokładnie oblepiła "groszki".

  3. Obierz i pokrój marchewkę i dorzuć ją do garnka. Wielkość kawałków nie ma znaczenia, gdyż i tak będziesz całą zupkę potem miksować.

  4. Dodaj przecier pomidorowy i pomidorki z puszki. Postój chwilkę nad garnkiem i cały czas mieszaj, by się mikstura nie przypaliła.

  5. Dodaj rosół lub dolej wodę oraz dorzuć kostki rosołowe. Dokładnie wymieszaj i zostaw pod przykryciem na malutkim ogniu, niech sobie pyrkocze. Na tym etapie dodaj również przyprawy oraz zioła, żeby uwolniły swój smak i zapach.

  6. Po około 20 minutach sprawdź, czy soczewica jest mięciutka. Jeśli tak- weź blender ręczny i zmiksuj całą zupkę! Ja wolę całkowicie gładką, ale są tacy, którzy wolą nie do końca zmiksowaną.

  7. Zagotuj zmiksowaną zupkę, skosztuj czy nie brakuje jakichś przypraw (dla mnie w tej zupie rządzi tymianek!). Nie dodawaj zbyt dużo soli, bo słonego smaku doda wędlinka, którą zaraz wrzucisz do zupy.

  8. Pokrój bekon lub szynkę i wrzuć do gotującej się zupki. Jeśli to szynka- voila! -zupka gotowa, jeśli jednak jest to surowy bekon- pogotuj ją jeszcze przez dwie minutki. Można podawać zupkę z kleksem jogurtu lub śmietany, posypaną natką pietruszki lub innymi zielonymi ziółkami. Można również dodać świeżutką, chrupiącą, jeszcze ciepłą bagietkę ze świeżym masełkiem- ale dla mnie w zupełności wystarczy talerz gorącej, pachnącej latem zupy.

  9. PS. Jest to porcja na kilka osób, ale z racji, że mój małż nie lubi tego dania, po wystygnięciu pakuję zupkę w małe pojemniczki i mrożę. W ten sposób mam do niej ciągły dostęp i gotowy lunch do pracy!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

solofthesun 15 czerwca 2010 No i dzieki za przepis. Moja zona lubi, takze zobaczymy czy zje hehe Jak sie chcesz dowiedziec o wynikach to napisz na *********l
BTW - zamierzam troszke go ulepszyc...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń