Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z zielonych warzyw ze świeżymi ziołami

Zupa z zielonych warzyw ze świeżymi ziołami

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 449

Dodano:

Odsłon: 248

Nadzwyczaj wiosenna, zielona zupa z zielonych warzyw, ze świeżymi ziołami. Oczywiście - zielonymi!

Składniki

  • duża cebula
  • dwie łyżki oleju
  • duży brokuł
  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 ziemniaki
  • mała cukinia
  • puszka zielonego groszku
  • trzy łyżki ryżu
  • świeży lubczyk, oregano i bazylia
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę trzeba posiekać i zeszklić na oleju a potem dodawać warzywa w kolejności zaczynając od tych, które trzeba gotować najdłużej to tych, które robią się miękkie zaledwie po chwili gotowania. Najpierw brokuł, a konkretnie głąb i łodyżki chwilkę podsmażyć razem z cebulą i zalać wrzątkiem, po pięciu minutach dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, po kolejnych pięciu szparagi pokrojone w nieduże kawałki (najpierw oczywiście odcięłam zdrewniałe końce), cukinię i ryż. Po następnych pięciu minutach wszystkie warzywa powinny być już miękkie. Można wtedy dodać puszkę zielonego groszku a zupę doprawić do smaku pieprzem i solą i poczekać, aż zupa nieco ostygnie, zanim dodamy świeże zioła, czyli drobno posiekany lubczyk, oregano i bazylię. Pasowałby jeszcze tymianek, niestety nie oszczędziła go ostatnia zima i niestety już nie odrósł, a szkoda!

    Zupę można podać z dodatkiem śmietany lub jogurtu, ale to wiem tylko w teorii, bo moja rodzina lubi ją taką jaka jest – klarowną. Nie muszę dodawać, jak bardzo jest aromatyczna!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń