Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z żółtej soczewicy

Zupa z żółtej soczewicy

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1760 Ocena: 40456

Dodano: 28.04.2018

Odsłon: 1058

Żółta soczewica charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Jej czas gotowania jest krótki (maksymalnie 10 min), dzięki czemu potrawy można przygotować w mgnieniu oka. Jest polecana osobom aktywnym fizycznie ze względu na wysoką zawartość białka. Bogata w kwas foliowy, skrobię, wapń, fosfor i żelazo. Obniża poziom złego cholesterolu, stabilizuje pracę układu pokarmowego. Zawiera sporą ilość błonnika. Idealna do sałatek, sosów i zup.

Składniki

  • 1 kg wędzonych żeberek
  • 3-4 młode marchewki
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 200 g żółtej soczewicy
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • trybula
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy kwadrans.
    Mięso wyjmujemy, studzimy, oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki.
    Do wywaru dodajemy pokrojone marchewki, ziemniaki, gotujemy do momentu, kiedy będą al dente, następnie wsypujemy soczewicę, gotujemy 7 min.
    Mąkę mieszamy ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, mieszamy, dokładnie rozprowadzamy w zupie. Dodajemy mięso, gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 min.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekaną trybulą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń