Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ziemniaczana z boczkiem

Zupa ziemniaczana z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1900 Ocena: 43501

Dodano:

Odsłon: 4993

Ten zapach topionego boczku unosił się w całym domu. Już to zachęcało do jedzenia. Zupa zupełnie prosta, bosko smakująca. Polecamy wielbicielom grochówy ;)

Składniki

  • 350 g surowego wędzonego boczku
  • 700 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 biała część pora
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Boczek odcinamy od skóry, kroimy w kostkę.
    Skórę układamy w garnku do góry i wytapiamy pozostały tłuszcz, przez kilka minut i usuwamy.
    Na tłuszcz wrzucamy pokrojony boczek, smażymy przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając.
    W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy, połowę kroimy w drobną kostkę, drugą w większą kostkę. Dodajemy do boczku, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smażymy 10 min pod przykryciem, mieszając co chwilę. Zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy na dużym ogniu (pod przykryciem) przez 30 min.
    Po tym czasie wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, kminek, gotujemy na dużym ogniu przez 10 min (w razie potrzeby dodajemy wrzątku).
    Pora kroimy w piórka, wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min.
    Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz majerankiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 07 stycznia Mmm...aż do mnie czuć ten aromat...przepyszna:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kate85 06 stycznia Przepis super, już w notesiku:)
A garneczek wymiata...też taki chcę! ;) No cudny jest!
Ślicznie pozdrawiam :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń