Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ziemniaczana z boczkiem

Zupa ziemniaczana z boczkiem

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6398

Dodano: 17.06.2011

Odsłon: 12996

Szybka i sycąca zupa o pięknym zapachu wędzonki.

Składniki

  • 30 dkg wędzonego boczku
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 60 dkg zimniaków
  • 1,5l bulionu (mięsnego lub warzywnego)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, łyżeczka majeranku
  • Natka pietruszki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchy garnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy 4 łyżki wody i dusimy pod przykryciem. Cebulę, marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do boczku. Całość zeszklić, stale mieszając. Wlewamy bulion, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i majerankiem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Polecam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Magda_lena 04 listopada 2011 Bardzo smaczna zupa i faktycznie ma piękny zapach wędzonki :) Prosty przepis na prawdę warto zrobić tę zupę. POLECAM. :)
Ps: wczoraj dodawałam komenta, ale go nie widzę, może dzisiaj się uda?....

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ciamek 01 lipca 2011 Zrobiłam wczoraj i było pyszniutkie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 22 czerwca 2011 Dziękuję za świetny pomysł. Szczególnie teraz, w okresie młodych warzyw bardzo kusząca propozycja.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 18 czerwca 2011 Bardzo smacznie się ogląda zdjęcie i czyta ten przepis. który nie wymaga wiele pracy i komponentów, a zupka będzie
bardzo pyszna. Do ulubionych.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń