Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ziemniaczana z porem

Zupa ziemniaczana z porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 402 Ocena: 11742

Dodano:

Odsłon: 800

Aromatyczna, delikatna i aksamitna zupa ziemniaczana z dodatkiem pora.

Składniki

  • 1 udko z kurczaka
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 mały por
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka poszatkowanego koperku
  • 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
  • 3 litry wody
  • 1 łyżka przyprawy do zup
  • 1 kostka rosołowa
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany
  • Składniki na zasmażkę :
  • 5 plasterków boczku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Udko zalej wodą, dodaj liść laurowy , ziele angielskie i zagotuj. Do gotującego się mięsa dodaj: obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, ząbek czosnku, koperek, natkę pietruszki, przyprawę do zup i kostkę rosołową. Pora przetnij wzdłuż na pół, a następnie poszatkuj w cienkie paseczki i dodaj do zupy. Wszystko razem gotuj do miękkości mięsa i warzyw. Na patelni na rozgrzanym smalcu usmaż pokrojony w kostkę boczek, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko razem podsmaż do zrumienienia się cebuli, po czym dodaj mąkę i wszystko razem dokładnie wymieszaj i samaż do momentu powstania tak jakby piany. Przelej wszystko do gotującej się zupy, jednocześnie cały czas mieszając zupę tak aby nam nie powstały grudki. Dodaj śmietanę i wszystko razem zagotuj. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń