Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ziemniaczana z zacierkami - poczciwa kartoflanka z sokiem z kiszonych ogórków

Zupa ziemniaczana z zacierkami - poczciwa kartoflanka z sokiem z kiszonych ogórków

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2854

Dodano:

Odsłon: 2036

Jak przygotować domową zupę ziemniaczaną z zacierkami - sprawdzony przepis krok po kroku. Czas na solidną porcję rozgrzewającej kartoflanki. Zobacz jak szybko możesz ją przygotować w domu :) Absolutnie doskonała zupa ziemniaczana z kluseczkami, kurczakiem, podsmażoną cebulką i boczkiem. Tak, to prawda, w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na poczciwą kartoflankę - Magdy Gessler, Ewy Wachowicz, tradycyjną, z kiełbasą, z boczkiem, a nawet bez mięsa i wszystkie są cudowne! A oto moja wersja zupy ziemniaczanej, korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go ! Ślicznie pozdrawiam :)

Składniki

  • 3 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • zacierki do zupy (przygotowane wg. przepisu poniżej)
  • 1 udko lub ćwiartka z kurczaka
  • 7 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 1 marchew, starta na tarce do jarzyn
  • kawałek boczku, pokrojony w kostkę, podsmażony
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę, podsmażona na złoto
  • 1 liść laurowy
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • posiekana natka pietruszki lub koperek
  • sól i pieprz do smaku, maggi
  • ok. 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków
  • zacierki:
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej+kilka łyżek do podsypywania
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zacierki:

    Z podanych składników wyrabiamy twarde ciasto, podsypując dodatkową ilością mąki około 3-4 łyżkami. Może zajść potrzeba dosypania większej ilości mąki, w zależności od jej wilgotności.
    Przygotowane ciasto drobniutko siekamy nożem lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja posiekałam na stolnicy (wydaje mi się, że tak jest łatwiej), oprószyłam jeszcze mąką, rozłożyłam równomiernie na stolnicy i zostawiłam na chwilę, aby podeschły.

  2. Gotowe zacierki

  3. W garnku zagotowujemy bulion, wkładamy mięso z kurczaka, listek, ziele i pieprz ziarnisty - gotujemy powoli około 15 minut. W razie konieczności zdejmujemy z powierzchni 'szumowiny'.

  4. Następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, startą marchew, podsmażony boczek i cebulkę, posiekaną zieleninę i przyprawy - gotujemy powoli przez kolejne 15 minut.

    Na około 5 minut przed końcem gotowania, do zupy dodajemy przygotowane wcześniej zacierki, zupę, w razie potrzeby, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z kiszonych ogórków - gotujemy aż zacierki będą gotowe (jakieś 5 minut).

  5. Wyjmujemy z zupy mięso z kurczaka, obieramy z kości i skóry, kroimy na kawałeczki i wrzucamy z powrotem do zupy.

    Zupę podajemy gorącą z kromką świeżego, chrupiącego chleba, posypujemy świeżą, posiekaną zieleniną :)

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 stycznia 2018 Dziś dzień kartoflanek, kolejny przepis widzę ;) Taka micha idealna na tą porę dnia, już czuję zapach i smak :D Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń