Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ziemniaczano-porowa z łososiem

Zupa ziemniaczano-porowa z łososiem

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1650 Ocena: 38175

Dodano: 07.12.2015

Odsłon: 4129

Lekka zupa z naszym ulubionym łososiem wędzonym na zimo. Sprawdzi się na świątecznym stole.

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 1 por (duży, biała część)
  • 1 łyżka masła ghee
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 1 liść kaffiru
  • 50 ml śmietany kremowej
  • 100 g plastrów łososia wędzonego na zimno
  • szczypiorek
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plasterki, por w piórka. Na rozgrzane masło wrzucamy warzyw, podsmażamy przez kilka minut, po czym zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść kaffiru i gotujemy do miękkości ziemniaków. Do zupy dodajemy śmietanę, paski łososia (1/4 zostawiamy), chwilę gotujemy (ok. 5 min). Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Rozlewamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy pozostałego łososia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń