Do góry

Dodatki Przepis na:

Zupy w odżywianiu

Zupy w odżywianiu

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 450

Dodano:

Odsłon: 3785

Zupy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Są to bardzo cenne źródła witamin i cennych składników dla naszych organizmu. W zależności jak je przygotujesz, mogą mieć właściwości zdrowotne, odchudzające czy po prostu doskonałe dla dzieci. Każda zupa może być samodzielnym posiłkiem jak na przykład kolacją, ale także elementem innego posiłku, na przykład obiadu. Prócz niezbędnych witamin czy minerałów, które dostarczają, mogą także pobudzić łaknienie czy metabolizm poprzez ostre przyprawy, dostarczają płynów do codziennego zapotrzebowania na nie.

Składniki

  • 1 2 3
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Można wyróżnić następujące rodzaje zup:

    czyste (np. buliony, barszcz, pomidorowa);
    podprawiane (zawiesiną, zasmażką, podprawą zacieraną, śmietaną lub żółtkiem);
    kremy;
    owocowe;
    mleczne;
    na wywarach mięsnych, warzywnych

    Jakie korzyści mamy z jedzenia zup ?

    1. zupy dostarczają cennych składników odżywczych- np włókna kolagenowe zawarte w mięsie oraz błonnik pokarmowy zawarty w warzywach czy kaszach. Każdy kto interesuje się zdrowym odżywaniem wie, jak wartościowy jest błonnik.
    Dużo właściwości prozdrowotnych mają zupy warzywne. Zawierają dużo rozpuszczalnego błonnika, a ten jest niezbędny do właściwego funkcjonowania układu pokarmowego oraz przeciwdziała chorobom serca i nowotworom. Te zupy działają również poprzez opóźnianie procesów starzenia, wzmacniają także włosy i paznokcie.
    2. odpowiednio przygotowane zupy mają mało kalorii, a więc pomagają zgubić zbędne kilogramy. Dodatkowo ich płynna konsystencja nie obciąża nadmiernie układu pokarmowego; zupy są doskonałą podstawą do posiłków dietetycznych, są niskokaloryczne, co jest wskazane dla osób, które się odchudzają, ale podczas odchudzania należy jeść zupy czyste, a nie zagęszczane zasmażką czy zabielane tłustą śmietaną; do zabielania zupy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym;

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń