Do góry

Dania główne Przepis na:

Żur - zakwas

Przepis dnia 2012-01-19
Żur - zakwas

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6553

Dodano: 14.01.2012

Odsłon: 12843

tradycyjnie ....

Składniki

  • 1 szkl.mąki żytniej
  • 1/2 szkl. otrębów żytnich
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 l ciepłej ( nie gorącej) przegotowanej wody
  • 5 dni cierpliwości
  • 4 ząbki czosnku (obrane) w całości
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W kamionkowym/glinianym naczyniu : Mąkę wymieszać z mąką za pomocą drewnianej łyżki lub rogala ( aby nie było grudek). Dodać resztę składników - wymieszać . Pozostawić w cieple na ok. 5 dni. ale codziennie przemieszać drewnianą łyżką. BABCINA pradawna i bezcenna rada brzmi - precz z metalem od wszelkich zakwasów , stąd właśnie te drewniane sprzęty:)

  2. Gotowy żur- zakwas ma mieć przyjemny zapach kiszonki i mocno kwaśny smak.Można go zlać do słoi i przechowywać w lodówce .

  3. Smaczniego tradycyjnego ...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

IwonaM 26 maja 2012 Kiedyś zrobiłam zakwas wg tego przepisu i był super.Dzisiaj robię kolejny raz i znów będzie pyszny żurek za kilka dni :) Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 15 stycznia 2012 Muszę koniecznie wypróbować, bo bardzo lubię żur :-) Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kryska 14 stycznia 2012 nie ma to jak zurek na prawdziwym zakwasie ,tez tak robie i bardzo czesto gotuje bo wszyscy lubimy

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń