Do góry

Desery Przepis na:

Żurawina i czekolada

Żurawina i czekolada

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 9

Wypróbowany przepis na "Żurawina i czekolada"

Składniki

  • (16 porcji) 20 dag czekolady
  • 3 jajka
  • 15 dag masła
  • op. cukru waniliowego
  • 10 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag migdałów
  • 400 ml kremówki
  • łyżka kakao
  • 20 dag dżemu z żurawiny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 ml wody
  • 50 ml koniaku
  • wiórki z czekolady
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotuj kremówkę z kakao i rozpuść w niej połowę czekolady. Schłódź w lodówce. Posiekaj drobno pozostałą czekoladę. Żółtka utrzyj z masłem i cukrem, połącz z czekoladą.

  2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i starte migdały. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy i piecz przez 30 min w temp. 180 st.

  3. Dżem przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia. Budyń wymieszaj z zimną wodą i dodaj do dżemu. Kiedy zawrze, wyłącz i przełóż na ciasto, wygładź powierzchnię i pozostaw do stężenia.

  4. Na dżemie żurawinowym ułóż przygotowany wcześniej krem czekoladowy. Wstaw deser na noc do lodówki.

  5. Podziel na porcje. Podawaj schłodzone, udekorowane wiórkami z czekolady.

  6. Czas przygotowania: 70 minut 324 kcal/1 porcja.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń