Do góry

Desery Przepis na:

Żurawinowa baba

Żurawinowa baba

Autor: Swiat_Kobiety

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27979

Dodano: 02.11.2010

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Żurawinowa baba"

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka prosz. do piecz
  • 2 łyżki kakao
  • po 25 dag masła i cukru pudru
  • 4 jajka
  • sok z cytryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • po 5 dag rodzynek i suszonej żurawiny
  • 1 op. lukru
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Rozdziel do dwóch miseczek. Do jednej z nich dodaj naturalne kakao, wymieszaj.

  2. Masło (ogrzane do temperatury pokojowej) utrzyj na puszystą masę z cukrem pudrem, żółtkami, sokiem z cytryny (ok. 1 łyżeczki) oraz cukrem waniliowym. Dodaj ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie wymieszaj . Powstałą masę podziel na dwie części.

  3. Do jednej części dodaj mąkę z kakao oraz namoczone i osączone rodzynki, wymieszaj starannie. Drugą część połącz z mąką bez kakao oraz żurawiną.

  4. Czas ok. 80 min; porcja – 260 kcal, cena 1,40 zł.

  5. Formę do baby z kominem posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Najpierw wylej masę kakaową z rodzynkami, potem jasną z żurawiną.

  6. Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 60 minut. Po ostudzeniu wyjmij z formy, polej rozpuszczonym lukrem.

  7. Kakao, które zgodnie z przepisem masz dodać do porcji ucieranego ciasta, rozpuść wcześniej w odrobinie przestudzonego naparu kawy. Babka uzyska jeszcze lepszy i wyjątkowo oryginalny smak.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń