Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żurawinowa baba"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 44
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 71
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 44
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 71
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Składniki
Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Rozdziel do dwóch miseczek. Do jednej z nich dodaj naturalne kakao, wymieszaj.
Masło (ogrzane do temperatury pokojowej) utrzyj na puszystą masę z cukrem pudrem, żółtkami, sokiem z cytryny (ok. 1 łyżeczki) oraz cukrem waniliowym. Dodaj ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie wymieszaj . Powstałą masę podziel na dwie części.
Do jednej części dodaj mąkę z kakao oraz namoczone i osączone rodzynki, wymieszaj starannie. Drugą część połącz z mąką bez kakao oraz żurawiną.
Czas ok. 80 min; porcja – 260 kcal, cena 1,40 zł.
Formę do baby z kominem posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Najpierw wylej masę kakaową z rodzynkami, potem jasną z żurawiną.
Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 60 minut. Po ostudzeniu wyjmij z formy, polej rozpuszczonym lukrem.
Kakao, które zgodnie z przepisem masz dodać do porcji ucieranego ciasta, rozpuść wcześniej w odrobinie przestudzonego naparu kawy. Babka uzyska jeszcze lepszy i wyjątkowo oryginalny smak.Źródło: Świat kobiety