Do góry

Desery Przepis na:

Żurawinowa krajanka

Żurawinowa krajanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18985

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Żurawinowa krajanka"

Składniki

  • Spód: 30 dag mąki tortowej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 8 dag cukru pudru
  • 20 dag mocno schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • białko do posmarowania 35 dag suszonej żurawiny
  • 10 dag masła
  • 100 ml mleka
  • 25 dag białej czekolady
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Obie mąki przesiewam na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaję pokrojone masło, cukier, jajko i żółtka. dokładnie siekam nożem, a następnie krótko zagniatam ciasto. Rozwałkowuję je na grubość ok. 7 mm. Wycinam z niego prostokąt o takich rozmiarach, jakie ma forma (u mnie 25x36 cm) i wykładam plackiem jej natłuszczony spód.

  2. W resztek ciasta formuję wałek. Brzegi spodu smaruję białkiem i przyklejam do nich wałek, tworząc ramkę. Nacinam ją tępą stroną noża, robiąc wzorek. Spód nakłuwam widelcem. Piekę 25 min w 180 st. Studzę.

  3. Da garnka przekładam masło. Dodaję mleko i połamaną czekoladę. Mieszając, podgrzewam na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Garnek zdejmuję z ognia i wsypuję do niego żurawinę. Dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły. Gotową czekoladowo-żurawinową masę wykładam na upieczony spód. Rozprowadzam ją równomiernie. Mazurek odstawiam, by dobrze zastygł.

  4. ok. 45 min + studzenie. 1 porcja ok. 310 kcal.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń