Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żurawinowe babeczki"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 205
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 213
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 205
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 213
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Wsyp cukier puder oraz cukier waniliowy. Dodaj posiekane na kawałki zimne masło (lub margarynę) oraz jajko. Wsyp skórkę otartą ze sparzonej cytryny.
Z przygotowanych składników szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odłóż na około godzinę do lodówki. Zimne ciasto cienko rozwałkuj.
Wytnij kółka, wylep malutkie foremki do babeczek. Wstaw na 15 min do zamrażarki. Z resz- ty ciasta powycinaj foremkami ciastka (choinki, dzwonki, gwiazdki). Ułóż je na blasze i piecz w 180 st. na złoto.
W tej samej temp. upiecz na złoto babeczki (ok. 15 minut). Napełnij podgrzaną marmoladą. Udekoruj małymi ciasteczkami. Zastudź. Posyp cukrem pudrem.
Czas ok. 60 min; porcja – 110 kcal, cena 60 gr.
Foremki do babeczek ustaw obok siebie. Przygotowane kruche ciasto nawiń na wałek i przenieś na foremki. Następnie, tymże wałkiem, delikatnie dociśnij. Dzięki temu szybko usuniesz nadmiar ciasta z brzegów foremek i z łatwością je wylepisz.
Korpusy babeczek możesz też wypełnić budyniem lub kremem.Źródło: Świat kobiety