Zupy Przepis na:
żurek

Składniki
- Boczek wędzony, 250g
- szynka prasowana, 250g
- pieczarki marynowane, 300g
- ziemniaki, 2-3 szt
- chrzan, 2 łyżki
- czosnek, 4 ząbki
- śmietana 18%, 250ml
- majeranek
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
boczek i szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć (zalecam w garnku, w którym potem będziemy gotować żurek). zalać wodą (około 1l) dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, poczekać aż się całkiem rozgotują. dodać pieczarki, czosnek chrzan gotować jeszcze około pół godziny na wolnym ogniu. dodać zahartowaną śmietanę
Komentarze do przepisu (1)

djfidzibudda 20 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
żurek bez zakwasu to nie żurek palancie0 Kto głosował? | Odpowiedz