Do góry

Zupy Przepis na:

żurek

żurek

Autor: aska87

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 27

Dodano: 08.04.2018

Odsłon: 173

Pyszny żurek jak u babci

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Gotujemy dwa litry wody.

    2. Do wrzątku wkładamy kiełbasę.

    3. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz cebulę pokrojoną w piórka. Gotujemy min. 20 minut.

    4. Kiełbasę wyjmujemy i odkładamy do wystudzenia.

    5. Dodajemy do wywaru zakwas na żur.

    6. Doprawiamy majerankiem, solą i mielonym pieprzem i ponownie gotujemy koło 15 minut.

    7. Otrzymaną zupę przecedzamy przez sito.

    8. Jeszcze raz zagotowujemy zupę i doprawiamy tartym chrzanem do smaku.

    9. Kroimy kiełbasę w plasterki i wykładamy na każdy talerz i zalewamy gorąca zupą. Jeśli ktoś lubi można dodać jako na twardo (ja akurat nie przepadam :) )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń