Do góry

Dania główne Przepis na:

Żurek

Żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 602

Dodano:

Odsłon: 18757

to taki "mój" żurek, jak narazie nie było takiego któremu by nie smakował ;)))

Składniki

  • (na duży garnek)
  • kiełbasa biała, 5 szt.
  • kiełbasa zwykła (ja daję "złotą"), 4 szt.
  • Boczek wędzony, kawałeczek
  • cebula, 1 duża
  • czosnek, 1-2 ząbki
  • włoszczyzna, 1 pęczek
  • ziemniaki, 4-5 szt.
  • kostka rosołowa, 1 szt.
  • pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, sól, chrzan, do smaku
  • żur staropolski (kupuję w Bomi), 1 butelka szklana 0,5l
  • jajka, do każdej porcji 1 ugotowane na twardo
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlać 1/3 wody, wrzucić białą kiełbasę, pokrojoną włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować wywar. Dodać listek laurowy, kilka ziarenek ziela, pieprzu, łyżkę soli oraz kostkę rosołową.

  2. Wyjąc kiełbasę, żeby przestygła do pokrojenia.

  3. Boczek i kiełbasę "złotą" pokroić w większą kostkę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć.

  4. Wrzucić do wywaru.

  5. Białą kiełbasę pokroić (ja kroję na pół wzdłuż i na półtalarki) i wrzucić do zupy.

  6. Dodać wyciśnięty czosnek. i ok. 2 łyżeczek chrzanu.

  7. Pogotować aż warzywa będą miękkie.

  8. Wlać żur staropolski, całą butelkę.

  9. Dodać majeranek – ok. 2 garści, przy wrzucaniu do garnka rozetrzeć w dłoni.

  10. Wszystko pogotować jeszcze na małym ogniu ok. 10 min.
    Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.

  11. Podawać z jajkiem na twardo (1 do każdej porcji), ja kroję na ćwiartki, układam na talerzu i zalewam gorącym żurkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madzikcho 22 lutego 2011 jagienka, wypróbowałam zakwas firmy kredens - racja - jest smaczny ;) pozdrawiam

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 10 lutego 2011 To jest zur zeniaty,uwielbiany przez moja rodzine!Polecam zakwas z firmy kredens-lepszy od swojskiego:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dasza138 05 lutego 2011 A ja zamiast gotowego żurku robię swój.Wysuszone kromki chleba żytniego ok 4-5 szt.na ok 3 dni zalewam ciepłą przegotowaną wodą,dodaję ok.2-3 ząbki czosnku i pozostawiam w ciepłym miejscu. Wywar przygotowuję bardzo podobny.Po trzech dniach dobrze rozmieszane i namoczone kromki pod koniec gotowania dodaję do wywaru.Jeśli jest za mało kwaskowaty można dodać ciut octu lu kwaśnej śmietany. Każdemu bardzo smakuje.Smacznego DASZA138

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń